Budaházy Fekete Kúria Pincészet - Tokaj borvidék - Borászatok - Winehub

Budaházy Fekete Kúria Pincészet

PINCÉSZET BORAI

BUDAHÁZY FEKETE KÚRIA PINCÉSZET

Imperator Aszú Organikus 2017

14 990 Ft

BUDAHÁZY FEKETE KÚRIA PINCÉSZET

Sárgamuskotály BIO félszáraz 2022

3 900 Ft

BUDAHÁZY FEKETE KÚRIA PINCÉSZET

Esox II habzóbor brut BIO 2021

3 900 Ft

BUDAHÁZY FEKETE KÚRIA PINCÉSZET

Ice Wine Jégbor BIO 2018

4 790 Ft

Borvidék

Tokaj

Terület

14,6 ha

Szőlőfajták

Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Kövérszőlő

Dűlők

Rány dűlő 4.4 ha, Szent Mihály dűlő 10.2 ha

Talaj

Főként andezit, szalagos riolit és ezeknek tufái, illetve egy nagyon kis részen nyiroktalaj.

Borkészítés

reduktív és hordós borkészítés egyaránt

A birtokközpont Erdőbénye szívében az 1650-ben épült Budaházy Fekete Kúriában található. A család 1996-ban újította fel az épületet, majd megalapította 2012-ben a borászatot. A Család álmainak megvalósítása közben mindíg a fenntarthatóság és a természet tisztelete jelentette a legfőbb irányvonalat, így a kezdetektől BIO művelést alkalmazunk és borainkat mesterséges adalékanyagoktól mentesen készítjük. 2018-tól hivatalosan is BIO minősített a borászat. 2020-tól pedig a birtokközpontban a Kúria Bisztró megnyitotta kapuit, ahol természetes helyi alapanyagokból készült bisztró ételekkel várjuk a vendégeket a csodálatos erdőbényei borok mellé. Borok készítése közben elsősorban a szőlő fajtajellegének, gyümölcsösségének megőrzése a fő célunk. A borok nagyobb százaléka tartályban erjed és érik, teljesen reduktív körülmények között. Ez mindig a végleges tétel alapját képezi és ebbe házasítjuk bele 220l-es zempléni szerednyei hordóban ért, vagy esteleg abban is erjedt részt. Így ízében egy rendkívül komplex, de illatában mégis reduktív frissességet fiatalos jegyeket hordozó borokat kapunk. A borok készítése során fő célunk, hogy a lehető legkevesebb beavatkozással, a legtermészetesebb formában kerüljenek a borok a fogyasztókhoz.